Proč miláček médií Tomio Okamura zatratil média

5. 03. 2012 20:23:06
Tomio Okamura dospěl k závěru, že média ničí politiku (viz jeho blog na iDnes). Je to zajímavý názor od muže, který se dosud prezentoval jako slušná alternativa k současné mizérii v politice. S takovou myšlenkou se u nás zatím neodvážili vyrukovat ani staří straničtí harcovníci typu Miloše Zemana, kteří média dlouhodobě nenávidí. Tato myšlenka patří do úplně jiného civilizačního okruhu – do světa hrobového ticha, které vyplňují jen pajány na osvícené samovládce. Citujme jeho větu: „V případě, že kandidaturu ohlásí mediálně známá osobnost, pak se jí dostane mediálního prostoru, ale málokdy je zaplněný tím, čím by měl být – tedy prací a vizí dané osoby.“ Jenže právě toho už jsme si u pana Okamury užili až dost, počínaje hromadným informováním o vydání jeho knihy Umění vládnout, kde se sumarizují jeho názory na politické uspořádání i životní filozofii, až po jeho pravidelné blogování se „státnickými“ videoprojevy. O jeho vize a názory tedy rozhodně nouze není. Co zde naopak chybělo, byla snaha podívat se seriózně na to, jak se jeho bezchybný mediální obraz rýmuje s žitou realitou. Každý, kdo chce vstoupit na horkou půdu politiky, měl by být na „šťouravost novinářů“ připraven a necítit se ukřivděně ve stylu „proč zrovna já?“ Ta „šťouravost“ je totiž taky poslání médií, obzvlášť v zemi, kde se veřejný život neskví zrovna kdovíjakou čistotou.

Co jsme zjistili? Nic víc a nic míň, než to, že obrazu veleúspěšného podnikatele, který už by do smrti nemusel pracovat (jak se sám chlubí) neodpovídají informace, které jsou dostupné ve veřejných informačních zdrojích. Tomio Okamura podnikal či podniká v osmi firmách, u nich ale v obchodním rejstříku chyběla většina údajů, ze kterých se dají vyčíst výsledky jejich podnikání. To je v rozporu s obchodním zákoníkem a zákonem o účetnictví. Není to žádná bomba, ale je to nedostatek, který má jistou vypovídací hodnotu. Po našem upozornění pan Okamura bleskově dohěhl na soud, aby chybějící údaje doplnil. Zachránili jsme ho tak před pokutou až ve výši půl milionu korun. Nicméně po doplnění účetních závěrek zůstává ten výsledek, který jsme uveřejnili v reportáži: za třináct let všechny tyhle firmy dohromady nepřinesly žádný zisk, ale celkovou ztrátu 52 000 korun. (Poznámka pro ty, kteří nás v internetových diskusích upozorňují, že si z těchto firem mohl odnést spoustu peněz na výplatách: z účetnictví nic takového neplyne. Údaje o osobních nákladech buď úplně chybí, nebo v nich Tomio Okamura nefiguruje jako příjemce mzdy.) Aby do smrti nemusel pracovat, musel by tedy buď umřít hodně rychle (a to mu nepřeju), nebo by musel prodat veškerý svůj majetek, který vyčísluje na zhruba 40 milionů korun - a nastěhovat se nejlépe pod most (to mu taky nepřeju).

Teď pojďme k firmě, která Tomio Okamuru „udělala“. Je to cestovní kancelář Miki Travel Prague. Pomiňme zmatky kolem toho, zda jde o cestovní agenturu, nebo kancelář. Přidrželi jsme se Okamurovy autentické odpovědi, že je to agentura, protože v obchodním rejstříku se tyhle dva pojmy střídají. Naše snaha o korektnost však dopadla tak, že ihned po odvysílání reportáže nám pan Okamura svou vlastní odpověď otloukl v Parlamentních listech o hlavu jako chybu v reportáži s tím, že je to kancelář. Pro ty, kdo nám nevěří, přikládám přesnou citaci, ačkoli jeho věrné fanoušky asi nepřesvědčí nic:

Reportéři ČT: „Jaké jsou aktuální předměty činnosti Miki Travel Prague? Je to hlavně cestovní kancelář?“

Tomio Okamura: „Není to hlavně cestovní kancelář, je to cestovní agentura na dovoz asijských turistů do ČR a na Slovensko.“

Podnikatel se navíc vždycky veřejně prezentoval jako majitel cestovky, ty, kteří jej tak titulovali v televizním vysílání neopravoval. My jsme uvedli na pravou míru, že je pouze zaměstnancem v pozici jednatele. Majitelé jsou zahraniční podnikatelé v cestovním ruchu.

Když pan Okamura a jeho hlavní mediální obhájce Jaroslav Novák Večerníček nám po odvysílání reportáže nemohli přijít na jméno, necítil jsem povinnost reagovat. K tomu mě vyprovokoval až další blog na IDNES, v němž už se pan Okamura podle mého dopouští hrubší manipulace. Píše: „Redaktoři Michael Fiala a Marek Wollner v této reportáži plné lží a polopravd záměrně zamlčeli moji firmu, kde jsem majoritním vlastníkem a to je moje fyzická osoba – živnostník, přestože jsem redaktora na tuto firmu také upozornil. Jako fyzická osoba jsem za své osobní podnikání – převážně v rámci zajišťování služeb cestovního ruchudosud utržil přibližně 150 (stopadesát) milionů korun, tyto příjmy doložil finančnímu úřadu a nikdy jsem za posledních patnáct let nebyl ve ztrátě, ale vždy v zisku.“

V reportáži jsme nic nezamlčeli. Opět jsme vycházeli z toho, co nám odpověděl na naši otázku.

Reportéři ČT: „Jaké příjmy máte jako jednatel Miki Travel Prague a jaké z dalších firem, případně z podnikání jako fyzická osoba?“

Tomio Okamura: „Příjmy mám v současnosti ve statisících měsíčně. Jako jednatel Miki Travel jsem placen částkou cca 100-250 tis./měs., podle období a v Miki Travel již pracuji 15 let...Dále mám příjem z průvodcovské činnosti (zaměstnávám průvodce) cca 100 tis./měs. Ze svých veřejných vystoupení 30-100 tis./měs.“

Tuto informaci jsme kompletně odvysílali v naší reportáži, každý se o tom může přesvědčit na webových stránkách reportérů ČT (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/212452801240008/obsah/191221-podnikatel-tomio-okamura/).

Ale samozřejmě pro potřeby svého blogu zvolil Tomio Okamura jinou, lépe vypadající odpověď. Tržby s ohromující číslovkou 150 milionů sice nic nevypovídají o tom, kolik skutečně vydělal, na jeho fanklub to však udělá dojem – když se tato astronomická suma převede na měsíční výdělek, dělá to oněch 100 tisíc měsíčně, jak stojí v jeho výše zmíněné odpovědi a jak zaznělo i v reportáži.

Tomio Okamura a jeho příznivci nám podsouvají zbabělé motivace typu, že na slušného podnikatele útočíme ve službách politiků, že prý si netroufáme na ně, ani na jejich státní zakázky. Naopak, kdo náš pořad sleduje ví, že tyhle věci jsou jeho denní chleba. Ale pokud chceme brát vážně otřepanou větu padni, komu padni, nelze tepat jen do politiků a vyhnout se nestranickým sympaťákům, kteří veřejně koketují s kandidaturou na nejvyšší ústavní funkce. Zarážející je, že pan Okamura, vnímaný mnohými jako nastupující politický spasitel, je po malé korektní mediální ťafce hned schopen přidat se na stranu letitých odpůrců médií, kteří je obviňují ze všech zel světa. Na rozdíl od něj si naopak myslím, že v naší zemi jsou to právě média, nebo alespoň ta jejich lepší část, která i přes všechny své chyby ještě fungují i tam, kde všechno ostatní už selhalo.

Marek Wollner, dramaturg pořadu Reportéři ČT

poznámka redakce: text byl posunut v čase se souhlasem administrátorů blogu

Autor: Marek Wollner | pondělí 5.3.2012 20:23 | karma článku: 43.22 | přečteno: 14661x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 261 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 447 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 19852
Dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...